Boligkjøpet steg for steg

Hvordan klarer du å samle sammen nok info på visning til å kunne ta en riktig beslutning for om du vil kjøpe eller ikke? Følg våre råd, og du stiller bedre rustet til å kunne legge inn et gjennomtenkt bud.

1. Finn din drømmebolig

Det kan være lurt å starte din kjøpsprosess ved sette opp en prioritert liste over hva som er viktigst for deg når du skal kjøpe ny bolig. Er det utsikt, beliggenhet, nyoppusset kjøkken, hage - eller kanskje gode solforhold?! Vi pleier å si at eiendommer kan ha det meste, men veldig sjelden har de alt. Derfor er det lurt å gjøre disse prioriteringene. 

Deretter er det viktig å finne ut hvilket budsjett du har og se hvor mye du kan kjøpe for. 

2. Hvor mye er din bolig verdt?

Som regel må man selge sin egen bolig før man kan kjøpe en ny. 

Det er viktig å få en vurdering av verdien på egen bolig i god tid før man begynner å lete etter den nye boligen, slik at man vet hva man har å rutte med. Vi kan også formidle kontakt med en finansrådgiver om ønskelig.

Kontakt oss via skjemaet nederst på siden, så gir vi gjerne en verdivudering som et godt utgangspunkt i prosessen med å finne din drømmebolig.

3. Den viktige visningen og salgsoppgaven

Når du har funnet de eiendommene du ønsker å se på, er det viktig å forberede seg til visning. 

Les nøye gjennom salgsoppgaven, med egenerklæring, tilstandsrapportog alle øvrige vedlegg som følger. 

Kontakt gjerne megler på forhånd dersom du lurer på noe. Husk at du som kjøper har en undersøkelsesplikt og derfor kan det være lurt å gjøre et grundige forarbeid. Sett opp en liste over spørsmål, og ta gjerne med fagfolk på visningen. Mest sannsynlig ser de på boligen med andre øyne enn deg selv. Bruk god tid på visningen, og få svar på alle spørsmålene du måtte ha fra megler og selger.

4. Kjøp og budrunden

For kjøpere er det viktig å være godt forberedt til budrunden. Vi oppfordrer deg til å ha finansieringen i orden, og sette deg godt inn i budreglene på forhånd. 

Dagens regler sier at bud på eiendommen må stå til kl. 12 første virkedag etter annonsert visning. Etter dette oppfordres det til 30 minutters akseptfrist på bud. Alle bud må gis skriftlig til megler. Selgeren og andre interessenter varsles via sms når det kommer bud på eiendommen.

Spør gjerne megler om regler og strategi for budrunden!

5. Kontraktsmøte og innbetaling

Gratulerer med handelen! Etter budaksept sender megler utkast til kjøpekontrakt til begge parter for gjennomlesning. 

Nå avholdes de fleste kontaktsmøter digitalt og kontrakt, skjøte og andre papirer som skal signeres gjøres som regel elektronisk med Bank-ID. 

Megleren vil gå gjennom detaljene rundt innbetaling før overtagelse, hovedregelen er at full innbetaling skal skje til meglers klientkonto innen 2 dager før overtagelsen. 

Husk at feil og mangler ved boligen kan dukke opp i etterkant, og du bør derfor vurdere å tegne Boligkjøperforsikring som gjelder i 5 år fra overtagelse. RE/MAX formidler HELP boligkjøperforsikring. 

6. Overtagelse

Overtagelsesdagen er den du har ventet på! 

Nå skal det nye livet skal starte i ny bolig for deg som kjøper. Du møter selger på eiendommen til avtalt tid for å gjennomgå boligen, og det er viktig at eiendommen blir overlevert ryddig og rengjort.  

Du kan også titte på vår utstyr - og tilbehørsliste som er utformet av Norges Eiendomsmeglerforbund hvis du er usikker på hvilke ting som skal medfølge ved et kjøp. 

Vi i RE/MAX benytter digitale overtagelsesprotokoller som sendes ut på sms fra vår leverandør, OVERO. Protokollen er veldig oversiktlig og veileder dere gjennom overtagelsen steg for steg.