8 tips til deg som er førstegangskjøper

Som student eller nyutdannet har du kanskje vært på leiemarkedet i et par år, og så smått begynt å drømme om din egen bolig? Men hva må du egentlig sette deg inn i før du kjøper ditt første hjem? Vi har samlet åtte gode tips til deg som er førstegangskjøper.

jente

1. Begynn med sparing idag

En av de største utfordringene for førstegangskjøpere er å spare opp nok egenkapital. Det er derfor viktig å starte sparingen så tidlig som mulig. Med Boligsparing for unge (BSU) får du 5 000 skattefrie kroner i året, gitt at du setter inn 25 000 kr. Det er 200 kr for hver 1000-lapp du setter inn! Totalt kan du tjene inn 60 000 skattefrie kroner med BSU. Det er penger som kan utgjøre en stor forskjell når du skal kjøpe bolig for første gang!

 2. Lag lister med prioriteringer

Aksepter at du kanskje ikke får drømmeboligen med en gang, og reflekter over hva som er viktig og mindre viktig for deg. Lag for eksempel tre lister som heter "må ha", "fint å ha" og "må ikke ha". Når du kjøper din første bolig, trenger du kanskje ikke parkeringsplass eller et ekstra soverom med en gang? Tenk spesielt over hva du bruker mest i hverdagen. Et badekar virker kanskje fristende, men er det viktigere for deg enn en stor stue med plass til mange venner?

3. Sett deg inn i ulike begreper

Det er mange begreper å sette seg inn i når du er ny på boligmarkedet. Hva er egentlig forskjellen på en andelsleilighet og en selveierleilighet? Hva er energimerking og hva betyr de ulike fargene på skalaen? Det vil bli mye enklere for deg å navigere boligmarkedet når du vet hva ordene i boligannonsene betyr. En selveierbolig, der man eier hele boligen og tomten den står på, vil kanskje være mindre aktuelt for mange førstegangskjøpere. Da kan du snevre inn utvalget ved å søke på andre eierformer.

 4. Undersøk alle kostnader

Undersøk boliger innenfor ditt budsjett og se på framtidige kostnader. Selv om prisen på boligen du har funnet er lav, kan det hende at fellesgjelden er høy. Fellesgjeld er faste kostnader som går til drift av fellesområder, som for eksempel oppussing av fasade. Om du flytter inn i et bygg som snart trenger oppussing, må du regne med at felleskostnadene kan øke. Det er derfor viktig å se på mer enn bare salgsprisen når du kjøper bolig. Be om tilstandsrapport, boligsalgsrapport og verdivurdering. Da unngår du ubehagelige overraskelser.

5. Tenk i et femårs-perspektiv

Det er viktig å tenke langsiktig når du kjøper din første bolig. Om du er student skal du kanskje bare være på samme sted i noen år? Tenk over om dette vil være en lettsolgt bolig den dagen du skal selge. Boliger i attraktive områder vil typisk være enklere å få solgt, det samme gjelder for nylig renoverte. Tenk også over om du ønsker plass til en potensiell kjæreste eller barn i fremtiden. Kan boligen renoveres ut i fra behovet ditt? Det kan være smart å se på planløsningen, og tenke ut hvilke grep som kan tas for at boligen skal passe dine behov i fremtiden.

bud

Tenk over hvor høyt du egentlig kan gå ved en eventuell budrunde.

6. Sett en maksgrense for budrunde

Det er lett å la seg rive med i en budrunde, og man kan fort ende opp med å betale flere tusen mer enn man var innstilt på. Sett derfor en grense for hvor mye over takst du kan gå ved en eventuell budrunde. Er du villig til å betale 100 000 over takst for en leilighet det finnes flere av på markedet? Ha litt is i magen, det er ikke sikkert at den første boligen du forelsker deg i, er verdt å sprenge budsjettet for!

7. Kjøp med en venn

Det er mange gode grunner til å kjøpe bolig med en venn eller kjæreste. Som regel går kvadratmeterprisen litt ned når man kjøper større, og man vil også kunne dele på boutgiftene. Det kan imidlertid være lurt å skrive en kontrakt for samboerskap om man skal kjøpe sammen. Kanskje dere er uenig i hvor ofte det er nødvendig å vaske leiligheten? Eller hvordan dere skal fordele gjenstander dere kjøper inn når dere flytter ut? Disse reglene kan det være greit å utarbeide i fellesskap og sette inn i en samboerkontrakt.

8. Vurder å kjøpe utenfor sentrum

Er det viktig for deg at du har kort vei til studiested eller jobb, eller er det viktigere for deg med mye skapplass og et stort soverom? Det er ingen hemmelighet at boliger utenfor bykjernen er litt billigere om man er komfortabel med å pendle. Vurder eventuelle kollektivutgifter, opp mot hvor mye mer du får for pengene utenfor sentrum.

Vi håper du lærte noen nyttige tips, og vi ønsker deg lykke til med jakten på din første bolig! Om du ønsker mer informasjon, eller flere gode tips, kan du ta kontakt med en av våre dyktige eiendomsmeglere for en uforpliktende prat!

Klikk her for å komme i kontakt med en megler!