5 tips som gjør hagen din klar for vinteren

Høsten har for fullt meldt sin ankomst, og det merkes på hele kroppen. Sofa og peis frister mer enn hagearbeid og terrassemiddager og det er forlokkende å la hagen hvile til våren. Men gir du hagen litt ekstra kjærlighet før snøflakene melder sin ankomst, vil vårens hagearbeid gå enda smidigere. 

hagearbeid

Her er 5 pleiende tips til hagen før den går i dvale.

1. La gresset beholde litt av sveisen

Toppveksten på gresset er beskyttende for roten. Lar du være å klippe ned gresset, vil den ta godt vare på gressroten til neste års vekst. Men ikke glem gresset helt. Brunsnegler trives godt i ugress og høyt gress. Klipp ned gresset og la det vokse litt før snøen legger lokk på plenen, så holder du slimvesenene unna hagen din.

2. Rydd opp i blomsterbedet

Har du bedet fullt av blomster som varer en sesong, vil det være lurt å fjerne blomstene med roten før kulda kommer. Disse vil uansett ikke tåle vinteren og vil titte frem under smeltet snø som vasne og råtne blomster. I tillegg kan gamle og råtne blomster bære på sykdommer og sopp. Det beste du kan gjøre med blomster-avfallet er å grave det ned i jorda, eller hive det i komposten. Dette gir fin næring til jorda. Kompost bryter ned avfall og gjør det om til næringsrik jord, som kan komme godt med til vårens hagearbeid.

3. Bruk bark til å beskytte planter

Bark er ypperlig til å beskytte busker, planter og blomster mot vinterkulden. Spre bark rundt trær, busker og andre planter for å beskytte røtter og for å sørge for at plantene holder på fuktigheten gjennom en tørr og kald vinter.

4. Gjør deg ferdig med hageredskapene

Løv, ugress, rusk og rask bør fjernes før vinteren kommer, ellers vil alt bli til en ulekker smørje under snøen. Det er også mer håndterbart å fjerne dette på høsten da det er tørt. Rak løv, kast kvister og luk ugress. Legg gjerne alt i komposten for å få utnyttet avfallet best mulig – så sparer du også miljøet. Når hagen er klar for årets første snøfnugg, kan hageredskapene ta en velfortjent ferie. Rengjør de og sett de tørt – så får de best mulig restitusjon. En ekstra god spabehandling til hageredskapene får du ved å rengjøre de for jord og møkk, file skarpe kanter og smør inn trehåndtak med treolje, så unngår man sprekker i «tre-huden».

løv

5. Planlegg en fargerik come-back til våren

Mange planter og blomster kan allerede graves ned i jorda på høsten, slik at de ligger klare til en fargerik entré når våren kommer. Løkblomster, bærbusker og frukttrær kan allerede plantes på høsten – slik at de er klar for å gå inn i rampelyset når våren kommer.

Selv om snøen kommer, er det fint å ikke glemme hagen. Uteplassen kan fortsatt være et vakkert oppholdsrom – også på vinterstid

En velpleid hage kan øke verdien på ditt hjem. Få flere gode tips på hvordan du kan øke verdien på din bolig ved å kontakte en av våre dyktige eiendomsmeglere.